Cognipole kísérlet a Déli-sarkon          

A déli-sarki Concordia állomáson széles nemzetközi együttműködés kereteiben folyik a Cognipole kísérlet. A sarki tél idejére teljességgel elszigetelt legénység önkéntesen vesz részt az ESA által szervezett vizsgálatsorozatban. Az elszigeteltség hatásai a hosszú távú űrutazásokkal való hasonlóság miatt érdeklik az európai űrkutató szervezetet. Űrkutató csoportunk a figyelmi feladatok alatt megfigyelhető agyi elektromos változások vizsgálatával járul hozzá a programhoz.

A Concordia kutatóállomás az Antarktisz belsejében, a legközelebbi partvidéktől 1100 km-re található. Francia és olasz sarkkutató szervezetek közösen üzemeltetik. Az állomást a nyári hónapokban népes sátortábor veszi körül, de a téli hónapokat csak 10-15 fős legénység tölti az állomás falai között. Csillagász, meteorológus, geológus, orvos, szakács, technikusok. Többségükben olaszok és franciák. A téli hónapokban az állomást csak ritka, szerencsés időjárási körülmények között lehet megközelíteni. Az egész évre való ellátmányt és a kísérletekhez szükséges eszközöket egy lánctalpas traktorokkal vontatott szánkaraván viszi az állomáshoz. Képünkön az egyik vontató parkol az állomás épületei előtt. A fotós, Guillaume Dargaud honalapján a szép képek mellett nem csak a szánkarván két hetes útjáról, hanem sarkvidékről és a Concordiáról is érdekes információkat találunk.

A 2010 decemberével kezdődő évadra az ESA 5 új, a pszichológiai alkalmazkodást, az alvás-ébrenlét, a figyelem és feladatmegoldó képesség valamint az agyi elektromos aktivitás változásait vizsgáló kísérletet választott ki. Az öt kutatócsoport végül egy közös protokollban egyesítette a sok, eredetileg különálló mérést. A közös protokoll nem hivatalos neve: Neuropole. A legénység tagjai önként vállalták, hogy 6 hetenként alávetik magukat a több mint egy teljes napot igénybe vevő procedúrának. Az egyesített protokoll lehetővé teszi majd, hogy az egyes kísérletek eredményein túl az eredmények összefüggéseit.

A Cognipole kísérlet olasz - belga - magyar együttműködés keretében az alvásmintázat és a kognitív működés változásait vizsgálja. A vizsgált személyek olyan reakcióidő feladatokat végeznek, amelyek különösen érzékenyek a prefrontális működések esetleges  zavaraira. A feladatvégzés során regisztrálják az agyi elektromos aktivitást (EEG) is. Számos kísérleti adat bizonyítja, hogy az alvászavarok és más extrém helyzetek (túlterhelés, oxigénhiány) elsősorban ennek az agyterületnek a működést gyengítik. Az alvászavar egyaránt nehezíti a sarkkutatók és az űrhajósok alkalmazkodását, ugyanis mindkét esetben felborul a napszakok megszokott váltakozása – az ún. cirkadián ritmus. A Concordián most folyó kísérleteknek része az alvási mintázatot feltáró poliszomnográfiás vizsgálat is, minden 6 hétben egy éjszakán át. A vizsgálatot megelőző és az azt követő napon pedig mozgásérzékelővel ellátott különleges karórával rögzítik a nappali aktivitást.

A kísérletek helyszíni lebonyolításának feladatára az ESA minden évben felvesz egy fiatal orvost. A 2010/2011-es évad kiválasztottja Eoin Skóciából érkezett, orvosi tanulmányai mellett pszichológiát is hallgatott, síoktató múltja pedig biztosíték arra, hogy jól viseli a hideggel és a hosszú sarki éjszakákkal járó testi és lelki megpróbáltatásokat. Aki kíváncsi hogyan, az olvasson bele Eoin izgalmas fényképekkel illusztrált blogjába.

 

 

 

     
tartalom