A SURE programrólAz ESA az Európai Bizottság 6-os keretprogramjának (FP6) támogatásával lehetőséget biztosított a teljes jogú ESA tagsággal nem rendelkező országoknak, hogy néhány kiválasztott projekt erejéig az önálló kutatási programokat valósítsanak meg a Nemzetközi Űrállomáson. A program a SURE (International Space Station: a Unique Research Infrastructure) nevet kapta.

A programokat az ESA-nál megszokott pályázati rendszer segítségével választották ki. Kutatócsoportok valamint kis- és közepes vállalkozások (SME) pályázhattak. A kilenc kiválasztott projektből három magyar kutatócsoport és egy SME kapott lehetőséget, hogy elképzeléseit megvalósítsa. MTA Pszichológiai Kutatóintézet Űrkutató csoportjának pályázata a nemzetközi mezőnyben legmagasabb pontszámot megszerezve került kiválasztásra.

A kísérleteknek az Űrállomásra juttatásával és lebonyolításával kapcsolatos költségeket az ESA fedezi az EU-tól kapott támogatás felhasználásával (a vállalkozásoknak hozzá kell járulniuk a költségekhez). A kutatócsoportok saját tevékenységét egyéb forrásból kell fedezni. A magyar kísérletek esetében ezt a támogatást az ESA PECS (Partnership for European Cooperating State) programjában való magyar részvétel keretében a Magyar Űrkutatási Iroda biztosítja.     
tartalom