A prefrontális területAz emberi egy egyik legnagyobb kérgi területeinek egyike a közvetlenül a homlok mögött elhelyezkedő prefrontális terület. Funkciójáról a legtöbb ismeretünk olyan esetekből származik, amelyekben ez a terület károsodott. Ezek a tanulmányok feltárták, hogy a prefrontális kéregnek szerepe van a különböző eredetű információk egységbe rendezésében, a tervezésben, a döntéshozásban, továbbá új ötletek és gondolatok kitalálásában.

Egyik leghíresebb és legkorábbi Phineas Gage esete, akinek a bal frontális lebenyén egy vasrúd fúródott keresztül. Csodával határos módon túlélte a balesetet, de a személyisége ezt követően teljesen megváltozott. A lelkiismeretes, komoly és szorgalmas felnőttből felelőtlen, éretlen és gyerekes viselkedésű emberré változott. Ennek a területnek a működéséről további adatokat szolgáltatott a frontális agytumorban szenvedő betegek esete, továbbá olyan esetek, amelyekben valamilyen trauma következtében sérült a prefrontális lebeny ill. azok az esetek, amelyekben sebészileg károsították ezt a területet (pl. epilepszia). Ezeket az esettanulmányokat főemlősökön végzett kísérletek egészítették ki.

A prefrontális terület a cselekvés legfelsőbb színtű irányítását végzi. Ez annyit jelent, hogy azok a betegek, akiknél sérül ez a terület képesek egyszerű feladatok (pl. írás, olvasás, számolás) végrehajtására, de a bonyolultabb tevékenységek nehézséget okoznak nekik. Nehézségük van a cselekvés elkezdésében és abbahagyásában (gátlásában). Így előfordul, hogy egész nap mozdulatlanul ülnek, ha pedig sikerül őket rábírni valamilyen tevékenységre, akkor képtelenek abbahagyni azt. A frontális agysérülteknek nehézséget jelent egyszerre több feladat végzése, továbbá egymást gyorsan váltó feladatok esetén nehezükre esik a váltakozó feladatokhoz alkalmazkodni, váratlan ingerre nem tudnak reagálni, nem tudják legátolni a már folyó cselekvést. A korábban megtanult dolgokra képesek, de új dolgok megtanulása nehézségekbe ütközik.A prefrontális terület működésének vizsgálatára az egyik módszer a Wisconsin kártyaszortírozási feladat. Ebben a feladatban a vizsgálati személy elé helyeznek négy kártyalapot, amelyeken a szimbólumok formája, színe és száma különbözik, és egy kártyapaklit. A vizsgálati személy feladata, hogy illessze ezeket a lapokat a kezdő kártyákhoz. A kártyákat több lehetséges szabály szerint lehet csoportosítani. A szabályra (pl. azonos színűeket kell egymásra rakni) a vizsgálati személynek saját magának kell rájönnie a kísérletvezető visszajelzései alapján. A vizsgálatvezető visszajelzése mindössze annyi, hogy jelzi a vizsgálati személynek, hogy jó vagy rossz helyre tette-e le a kártyalapokat. Meghatározott számú sikeres válasz után (a teszt eredeti változatában 10 sikeres választ követően) az osztályozási szabály megváltozik. Egészséges személyek mindegyik szabályt viszonylag kevés hiba mellett megtanulják, míg azok, akiknek sérült a prefrontális területük, az első szabályt még könnyen megtanulják, de nehezen tudnak ettől elszakadni; a váltás után is gyakran visszatérnek a régi szabályhoz. A teszt egy számítógépes verzióját a következő címen próbálhatja ki: http://java.mdlogix.com/wcst/index.jsp

     
tartalom