Itt olvashatók a régi hírek


Felbocsátás előtt
Február 7-én indul a floridai Kennedy űrközpontból az Atlantis űrrepülőgép, rakterében az európai fejlesztésű Columbus laboratóriummal, mely csatlakozik a Nemzetközi Űrállomás szerkezetéhez. 2008 októberétől az MTA Pszichológiai Kutatóintézet Űrkutató Csoportja által kifejlesztett kísérleteket fogják ebben az űrlaboratóriumban végezni űrhajósok a laborban lévő Európai Fiziológiai Modul (EPM) nevű műszer-együttessel.

Fél év csúszás
Szinte az utolsó pillanatig megvolt rá a lehetőség, hogy az április 8-án induló legénység kezdi majd a sort. Szergej Alekszejevics Volkov és Oleg Dimitrijevics Kononyenko kozmonauták már találkoztak a kutatócsoporttal és megkezdték a bonyolult műszerek használatának elsajátítását. Sajnos – részben az Atlantis indításának immár 2 hónapos csúszása miatt – ez a kísérlet kikerült a 17. számú legénység programjából.

Hazaérkezett a Marsbázis első magyar legénysége
A hat fős magyar csapat két hetes szolgálatot teljesített az MDRS állomáson.

Újabb késleltetés
Az Űrállomáson csak 2009 tavaszán kezdődhet a kísérlet. Az ESA és az orosz partnerek közötti szerződés aláírásának csúszása ezúttal számos európai kísérletet halasztásval jár. (2008 június)

Magyar kísérletsorozat az Űrállomáson
A Szojuz TMA-15 szerdai startjával a magyar jelenlét szempontjából is új fejezetet kezdődik az Űrállomáson. Egy éves késleltetés után végre megkezdődhet a Neurospat kísérlet. (2009.05.28)


Álláslehetőség
Három éves fiatal kutató állás az Űrkutató Csoportban. Jelentkezés július 15.-ig. Részletek >>

Paolo Nespoli újra a Földön.
Május 24.-én szerencsésen landolt a harmadik űrhajós, aki elvégezte a Neurospat kísérletet. Részletek >>

Kísérlet a Déli-sarkon
Az ESA által szervezett vizsgálatsorozatban a figyelmi feladatok alatt megfigyelheto agyi elektromos változások vizsgálatával veszünk részt. Részletek >>

     
tartalom